Massagetherapeut? Serieus, therapeut?

Massagetherapeut, dus. Ik geef massages, en noem mijzelf massagetherapeut. Maar klopt dat wel? Mag dat zomaar?

Eigenlijk: ja!

Therapie is een van oorsprong Grieks woord en betekent behandeling. Behandeling van ziekten of verlichting van symptomen. Kortom: therapie betekent een methode om iemand te genezen.
Zo'n therapie volgt meestal op de diagnose die uit de anamnese en een eventueel onderzoekt rolt.

Maar hoe werkt dat dan?

Eigenlijk best simpel! Kom je bij mij voor een massage, dan doe ik éérst een anamnese, een kort vraaggesprek, waarin ik vragen stel over zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Denk hierbij aan vragen als: Heb je fysieke of mentale klachten? Gebruik je medicijnen? Ben je onder behandeling van een arts of specialist? Zo ja, vertel! En wees daar - ten behoeve van jezelf - ook eerlijk in!

Op basis van wat er wordt verteld, kan ik een diagnose stellen (dankzij de kennis die ik heb opgedaan middels cursussen, opleidingen, etc.) en besluit ik vervolgens of een klacht kan worden verholpen of verminderd. Het kan ook zijn dat ik besluit om helemáál geen massage te willen geven aan je, op basis van wat je me verteld hebt. De keuze ligt namelijk bij mij, en niet bij jou!

Dat ík die keuze maak en niet jij, is ook al heel simpel: ík ben verantwoordelijk voor wat ik doe. Dus als ik het niet vertrouw dan geef ik geen massage. Vertel je me niet alles, dan ben jíj ineens verantwoordelijk! Want, ook al zo verdomd simpel, daar teken je voor! Ik raak namelijk niemand aan vóór er een verklaring is ondertekend die duidelijk maakt dat een massage zonder problemen kan worden uitgevoerd. En dat heet dan weer zelfbescherming.

Terug naar de therapeut. Ben ik dat?
Ja, ik ben een massagetherapeut. Ik los namelijk heel graag problemen op. Ik verlicht heel graag symptomen. Ik behandel graag mensen die 'iets mankeren', gewoon om ze zich beter te laten voelen.
Daarom val ik ook onder de wet BIG (zoek die maar op!). En mag ik mijzelf therapeut noemen.

Hoe dan ook... Als het gaat om massage, ben je bij mij letterlijk en figuurlijk in goede handen!




Reacties