Winterdip?

De winterdip. Met name actief in december, januari en februari, als de dagen kort zijn.

Veel mensen hebben hier last van, in meer of mindere mate. Het is een vorm van depressiviteit die in de regel vanzelf weer overgaat als de dagen weer gaan lengen. Wat zijn we toch ook een zonaanbidders! Logisch, want de zon betekent warmte, licht, en energie.

Hoewel het, zoals gezegd, vaak vanzelf weer overgaat, mag een winterdip toch niet worden onderschat. Mensen die last hebben van een winterdip, zijn zeer moe, voelen zich somber, lusteloos, zijn uit balans, zijn meer prikkelbaar en hebben vaak ook een verstoord eetpatroon.

Kortom: niet leuk voor de winterdippers onder ons, én niet leuk voor hun omgeving.


Maar wat kun je eraan doen dan, naast hopen dat het héél snel weer lente wordt?

Nou... de 4 seizoenen, zoals wij die kennen, staan voor 'iets'. De lente staat voor Groei en Nieuw Leven. De zomer is een tijd van Buiten en Sociale Activiteiten. De herfst is een tijd van Oogsten wat je hebt gezaaid (in de lente), en de winter is een tijd van Terugtrekken, Reflectie, Bezinning.

Terugtrekken, reflectie, bezinning... En een tijd van verhalen, leren en inzicht. Niet iedereen wil dit. En toch is de winter dé periode bij uitstek om eens naar jezelf te kijken. Misschien veroorzaakt dit wel de winterdip? Ik weet het niet...

Wat ik wél weet, is dat de winter ook dé uitgelezen periode is om aan jezelf te werken. Dus doe iets waar je de afgelopen seizoenen niet aan toe bent gekomen! Iets dat je leuk vindt om te doen! Verwen jezelf met een goed boek, of begin een creatief project of een nieuwe hobby. Of trakteer jezelf op een massage. 

Het is lastig om uit een winterdip te komen, maar niet onmogelijk. Kijk in jezelf en ontdek datgene dat goed zou kunnen werken voor jou. Moeilijk? Nee. Stel jezelf gewoon deze vraag: hoe voel ik me en wat heb ik nodig?

Dan is het nú wachten op de lente!

Reacties