Spiritualiteit: religie of realiteit?

Vraag 10 mensen wat zij verstaan onder spiritualiteit, en je hebt 10 verschillende antwoorden. En dat maakt spiritualiteit meteen een interessant 'fenomeen'. 

Volgens Wikipedia is spiritualiteit een fenomeen die zaken van de geest, religie of bovennatuurlijke krachten betreft, waarbij de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.
De Dikke Van Dale spreekt van geestelijk bestaan, geestelijke levenshouding.

Maar wat ís spiritualiteit dan? 

Het antwoord op die vraag is lastig, omdat je noch religie noch realiteit buiten beschouwing kunt laten. En daarom is het des te interessant om er tóch op in te gaan, maar dan vanuit de belevenis en beschouwing van Molenaar Massage. Van mij, dus.

De beleving van 'spiritualiteit' is persoonlijk en subjectief. Het is een vanzelfsprekendheid en alledaagsheid, zoals het gebruik van je zintuigen. Bewustwording van wie je bent en hoe je bent is hierbij belangrijk: inzicht in jezelf en hoe je omgaat met bepaalde situaties en andere mensen.
Wát je doet kan minder belangrijk zijn dan hóe je het doet. Ieder mens is anders, en zolang we elkaar de ruimte geven om te groeien en te ontwikkelen, maakt het niet uit hoe je spiritualiteit 'beleeft'.
Dit is realiteit.

En religie dan? hoor ik veel mensen denken. 
Voor veel mensen is spiritualiteit de verbinding met het Hogere, en wat dit betekent voor mensen kan alles zijn: God, Allah, Boeddha, de natuur, moeder Aarde. vanuit dit perspectief kun je het een wegwijzer noemen voor hoe je in het leven staat. Misschien is het voor jou nét die extra dimensie die je nodig hebt.

Het zet je aan het denken, nietwaar?

Molenaar Massage houdt zich niet vast aan een bepaalde religie, maar bepaalde producten of behandelingen hebben wel degelijk een 'religieus tintje'. In mijn ogen is in elke religie spiritualiteit te vinden. En die gebruik ik dan ook op de manier waarop ik denk dat die het beste gebruikt kan worden.

Bewust op zoek zijn naar zingeving en inzicht waardoor een veranderingsproces in gang wordt gezet, waarbij het gaat om de geestelijke dimensies van en uw houding in het leven... dát is spiritualiteit in mijn ogen!






Reacties