Slaap lekker!

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: slapeloosheid.

Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak is de voornaamste boosdoener: stress. Onrustige gedachten, waardoor je moeilijk in slaap komt en vaak wakker kunt worden, onrustig ligt te woelen, en zelfs onrustig of angstig kunt dromen. Vaak wordt je nog vermoeider wakker uiteindelijk dan je was vóór je ging slapen. Een vicieuze cirkel en níet op de goede manier.


Stress zorgt ervoor dat het, jawel, stresshormoon: cortisol, toeneemt. Last van spanningen, fysiek en/of mentaal? Dan is de kans groot dat het gehalte cortisol voor het slapen gaan té hoog is, met alle slapeloze gevolgen van dien. 

Hoe het werkt? Eigenlijk is het een hormonenkwestie, waarbij een drietal hormonen een grote rol speelt.


Allereerst: melatonine. Een hormoon dat je lichaam voorbereidt op de nachtrust en helpt om te gaan slapen. Het aanmaken van melatonine gebeurt in de hersenen, waar het tweede hormoon, het gelukshormoon serotonine, wordt omgezet in deze melatonine. Het derde hormoon, het zogenaamde en eerder genoemde stresshormoon cortisol, remt de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.

En zo is de cirkel weer rond. Kort gezegd: stress zorgt ervoor dat je niet blij bent waardoor je slecht slaapt.


Massage kan hierbij helpen. Het is een geweldig hulpmiddel voor het verhelpen van slapeloosheid en het verminderen van stress. Hoe dat komt? 

Een goede massage zorgt ervoor dat het gehalte aan cortisol daalt en dat de aanmaak van serotonine wordt bevorderd. En serotonine wordt omgezet in melatonine. Waardoor je makkelijker in slaap komt, dieper, beter en langer slaapt, en meer uitgerust wakker wordt. 


Dus: slaap je slecht? Of onrustig? Of blijf je moe? Denk dan eens aan een massage! Niet alleen doet het wonderen voor je spieren, je slaapt ook nog eens lekkerder.






Reacties