Over een Happy Ending gesproken...

Laatst kwam een vaste cliënt bij me. Ze vertelde mij dat ze een spierscheur had, en of ik die wilde behandelen. Nou, eh, nee... een spierscheur heeft tijd nodig om te helen en die spier staat écht niet te wachten op een massage! Of ik dan de spieren eromheen wilde masseren. Wederom: nee. 


Ik vertrouwde het niet. Ze wist niet goed waardoor de spierscheur was ontstaan, en daarnaast ontdekte ik een verdikking onderaan de ribben, veroorzaakt door vocht.

En als ik dát zie, dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen.

En dus heb ik deze cliënt níet behandeld, en heb ik haar verzocht om (wederom) naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek.


Dat bleek een goede zet te zijn geweest. De huisarts schrok van de vochtbult, en de cliënt ging naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en daarna naar de fysiotherapeut. 


En ook dát doet een masseur: als ik het niet vertrouw, dan stuur ik je naar de huisarts, waarna er verder onderzoek kan plaatsvinden.

Elke goede masseur heeft een gedegen opleiding achter de rug. Hierdoor was ik in staat om dit te herkennen en om daar naar te handelen. Want hoe goed een masseur ook is, hij of zij is géén medisch specialist.


Hoewel de cliënt het in eerste instantie niet echt leuk vond dat ik haar niet wilde behandelen, was zij er achteraf dankbaar voor.

En ik ook... Als ik haar had gemasseerd, had ik meer kwaad gedaan dan goed. 

Met de cliënt gaat het goed nu. Zij heeft ontdekt wat er aan de hand was, en laat zich hiervoor behandelen. En, als zij daar weer aan toe is, komt zij gewoon weer terug voor een massage.


En ik ben blij. Want door mijn opleidingen en ervaring kon ik dit dus doen. 

Dus ja, soms zegt een masseur 'nee' tegen een cliënt. Maar juist dát maakt een masseur een goede masseur. En, heel simpel, is dat niet precies waarom mensen naar een masseur gaan?! 

Niet alleen voor een goede massage, maar ook voor goed advies? 


Soms beginnen cliënten al dan niet gekscherend over een Happy Ending. 

Om eerlijk te zijn, in dit geval was het daadwerkelijk een Happy Ending! Voor zowel de cliënt als voor mij als masseur!



Reacties